Privreda

Sporazum sa 167 radnika Krivaje

SARAJEVO - Sporazum o isplati potraživanja bivšim radnicima "Krivaje" Zavidovići u utorak je sa predstavnicima Vlade FBiH potpisan u ime 167 radnika, dok i dalje pet radnica ne pristaje na sporazum.

Bakir Ljubović, jedan od advokata bivših radnika, istakao je da će danas predstavnici općine Zavidovići razgovarati sa ovih pet radnica, te da se nada pozitivnom ishodu razgovora.

Napomenuo je da bez potpisa ovih pet radnica sporazum ne može stupiti na snagu, što znači da 167 bivših radnika još ne može dobiti svoja potraživanja, niti može biti povučen zahtjev za stečaj "Krivaje", od čega zavisi skoro 2.000 radnih mjesta u "Krivaji 1884".

"Vlada FBiH u sporazumu nudi oko 3,1 miliona KM, u što je uračunata glavnica i 30 odsto kamate na osnovu presuda bivših radnika za plate. Pet radnica traži kompletnu kamatu, što je dodatnih oko 24.000 KM", dodao je Ljubović.

Sredstva namijenjena za izmirenje potraživanja ukupno 172 bivša radnika "Krivaje" prebačena su na račun Općinskog suda u Zavidovićima, a radnicima će biti na raspolaganju nakon što povuku zahtjev za stečaj svoje bivše firme. S obzirom na to da je "Krivaja" jedan od osnivača nove "Krivaje 1884", to novo preduzeće u kojem radi blizu 2.000 radnika ne može biti registrovano dok zahtjev za stečaj ne bude povučen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije