Privreda

Bosnagraf uskoro u pogonu

Bosnagraf uskoro u pogonu
Bosnagraf uskoro u pogonu

SARAJEVO - Pripreme za proizvodnju u visočkom "Bosnagrafu" su u toku, te bi radnici nakon pet godina pauze za nekoliko dana mogli sjesti za mašine ukoliko one ne budu oštećene zbog dugogodišnjeg stajanja, kazala je nova direktorica preduzeća Zuhra Čabaravdić.

Sjednica Skupštine dioničara ove grafičko-izdavačke firme, održana nakon "pomirenja" općine Visoko i radnika-dioničara, izabrala je prije nekoliko dana novi nadzorni odbor poslije čega je imenovan novi direktor.

"Firmi je već puštena voda, a očekujemo i struju. Vikend smo svi proveli čisteći u firmi. Pozvali smo stručnjake za procjenu eventualnog stepena oštećenja mašina, a ako sve bude u redu, za desetak dana počinje proizvodnja. Obezbijedila sam da za početak imamo nekog sitnog posla. Plan je pokretanje proizvodnje, a kasnije i privatizacija preduzeća", istakla je Čabaravdićeva.

Rizah Softić, koji je predsjedavao Skupštinom dioničara, tvrdi da "Bosnagraf" ima oko 500.000 KM potraživanja i oko 160.000 KM obaveza, te da ima uslove da radi.

"Bitno je da smo uspjeli nakon dvije godine izmiriti obaveze prema općini kao većinskom vlasniku i sitnim dioničarima", dodao je Softić.

Sitni dioničari "Bosnagrafa" su prošle godine bez saglasnosti općine imenovali Nadzorni odbor i direktora, nezadovoljni jer tadašnji nadzorni odbor, kojeg je imenovala općina, nije radio na pokretanju proizvodnje. Ramiz Smajić, predstavnik oko 40 radnika "Bosnagrafa" i bivši član Nadzornog odbora ove firme kostituisanog bez saglasnosti općine Visoko, istakao je da su novi tročlani Nadzorni odbor i direktorica izabrani zajedničkim dogovorom.

Općini Visoko je 51 odsto kapitala "Bosnagrafa" vraćeno nakon raskida kupoprodajnog ugovora sa Enverom Kovićem. Nadan Čakić, donedavni vršilac dužnosti direktora "Bosnagrafa", izjavio je da je u toku suđenje Koviću i bivšem direktoru Seidu Rezakoviću na osnovu prijave koju su radnici podnijeli 2005. godine zbog zloupotrebe položaja tokom privatizacije. Čakić dodaje da je u toku i istraga na osnovu prijave sindikata podnesene protiv Kovića i Rezakovića krajem prošle godine radi prodaje dijela imovine firme nakon poništenja privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije