Privreda

Bekto-Precisa dobavljač FIAT-a

Bekto-Precisa dobavljač FIAT-a
Bekto-Precisa dobavljač FIAT-a

SARAJEVO - Goraždanska kompanija "Bekto-Precisa" uvrštena je među dobavljače italijanskog FIAT-a, kazao je Midhat Čehajić, sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora industrije BiH, nakon jučerašnjeg završetka Prvog sajma proizvođača auto-komponenti jugoistočne Evrope u Kragujevcu.

"Nakon obavljenog audita 'Bekto-Precisa' je uvrštena među 16 dobavljača FIAT-a u regionu, što je odličan posao za ovu kompaniju", kaže Čehajić.

On je naglasio da su bh. proizvođači auto-dijelova u Kragujevcu imali veoma uspješne kontakte, navodeći da još šest do osam kompanija ima šansu da se nametne italijanskom automobilskom gigantu.

"Dogovorili smo da FIAT-u dostavimo spisak svih firmi iz auto-industrije i upoznamo ih s potencijalima bh. proizvođača, te odaberemo šest do osam firmi koje zadovoljavaju potrebe FIAT-a kako bi ih predstavnici ovog italijanskog proizvođača posjetili i direktno se upoznali s njihovim mogućnostima", objasnio je Čehajić.

Plodonosni su bili i razgovori predstavnika privrednih komora, koji su na okruglom stolu u okviru trodnevnog sajma u Kragujevcu zaključili da bude uspostavljena mreža proizvođača u regionu iz oblasti auto-industrije, da bude formirana baza podataka i izrađen zajednički katalog proizvođača. Za ove aktivnosti zaduženi su Centar izvrsnosti auto-industrije zapadnog Balkana, koji je osnovan prošle godine, te privredne komore Kragujevca i Srbije.

Međunarodni sajam proizvođača auto-komponenti "Auto Compo 2010" okupio je oko 100 izlagača iz regije, među kojima i 15 iz BiH. Nastup bh. firmi organizovali su Spoljnotrgovinska komora, Agencija za promociju izvoza i Asocijacija metalskog i elektrosektora industrije BiH u saradnji s privrednim komorama FBiH, RS i Brčkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije