Privreda

Nova pravila za pilane u RS

BANJALUKA - Vlada RS donijela je uredbu o minimalnim tehničko-tehnološkim uslovima za rad firmi za primarnu preradu drveta, kojom se propisuje da pilana posjeduje tehničko-tehnološku dokumentaciju, odnosno projekte i odgovarajuću površinu zemljišta na kojoj se nalazi.

"To podrazumijeva da pilana posjeduje stovarište trupaca, odnosno balvanište, pilansku halu sa pomoćnim radionicama, stovarište piljene građe i posebne prostorije", rekla je Vera Sajić, šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

U uredbi je navedeno da pilana treba da ima stovarište sirovine za cijepanje, najmanje dva postrojenja za cijepanje i stovarište gotovih proizvoda. Zgrada pilane obavezno mora da se nalazi između stovarišta trupaca i stovarišta piljene građe i da se sastoji iz pilanske hale i sporednih prostorija. U sastavu pilane obavezno se nalaze i posebne prostorije, koje mogu biti smještene uz ili van pilanske hale, kao što su prostorije za administraciju, prostor za ručavanje radnika, sanitarne prostorije i garderoba.

Fizička i pravna lica koja obavljaju djelatnost cijepanja drveta obavezna su da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, usklade poslovanje sa njenim odredbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije