Privreda

BiH ne koristi šanse za razvoj preduzetništva i agrara

SARAJEVO - U BiH među 1.000 stanovnika samo sedam radi u malim i srednjim preduzećima, što je višestruko manje u poređenju sa drugim evropskim zemljama, upozorio je juče visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

On je pred početak sjednice Parlamenta za Evropu o malim i srednjim preduzećima i poljoprivredi u kontekstu pristupanja EU rekao da u Hrvatskoj 14, u Albaniji 18, a u Češkoj i Mađarskoj 85 od 1.000 stanovnika radi u malim i srednjim firmama. Incko je podsjetio da je u EU u privatnom sektoru dvije trećine svih ili 100 miliona radnih mjesta.

"BiH ima veliku šansu i budućnost u ovoj oblasti, kao i u poljoprivredi, koja u BiH čini deset odsto bruto društvenog proizvoda, a u zemljama EU oko 20 odsto. BiH ima dobre uslove za izvoz bilja, mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesa i mesnih proizvoda. Treba razmišljati i o formiranju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH", rekao je Incko.

Šef Operativnog sektora za ekonomski razvoj i prirodne resurse u Delegaciji EU u BiH Johan Hese rekao je da je u okviru evropskih IPA fondova malim i srednjim preduzećima i za poljoprivredu u BiH dodijeljeno 23 miliona evra.

"Postoje ogromni potencijali za razvoj poljoprivrede, ali ih moramo tačno identifikovati. Moramo imati osmišljene programe, a kad to imamo onda možemo da razgovaramo o finansiranju", istakao je Hese i dodao da je EU spremna da pomogne BiH da se integriše s njenom zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije