Privreda

Bosnalijek zaradio devet miliona KM

SARAJEVO - "Bosnalijek" je završio prošlu godinu sa devet miliona KM profita, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast za 9,5 odsto, potvrdila je nezavisna revizija poslovanja sarajevske farmaceutske kompanije.

Prošlogodišnji prihod od prodaje proizvoda iznosio je 109,6 miliona KM, što je za dva odsto više u odnosu na prethodnu godinu. "Bosnalijek" je na domaćem tržištu ubrao 69,9 miliona KM, što je na nivou iz 2008. godine. Kada je u pitanju izvoz, najveća tržišta "Bosnalijeka" bile su zemlje istočne Evrope i Rusije u kojima je zabilježen rast prodaje od 36 odsto, dok su u jugoistočnoj Evropi prihodi veći za devet odsto. Vrijednost imovine "Bosnalijeka" iznosi 173 miliona, a obaveze 59,6 miliona KM.

U Upravi kompanije kažu da je "Bosnalijek" u protekloj godini pokazao sposobnost da se prilagodi čestim promjenama uslova poslovanja usljed globalne recesije. Budući da su posljedice globalne ekonomske krize još prisutne u menadžmentu "Bosnalijeka" očekuje da će poslovanje u ovoj godini biti dodatno otežano, što se posebno odnosi na smanjenje opšte likvidnosti prouzrokovane malim obimom ekonomskih aktivnosti realnog i finansijskog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije