Privreda

Sporteks sve bliži stečaju

SARAJEVO - Konačan spisak radnika fojničkog "Sporteksa", bez kojeg nije moguće pokrenuti proizvodnju, nije utvrđen u roku koji je istekao u petak, te će Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona (SBK) vjerovatno tražiti poništenje privatizacije ove tekstilne firme.

Bajro Makić, ministar privrede SBK, je početkom februara zadužio direktora "Sporteksa" da u roku od 60 dana sa Zavodom PIO usaglasi spiskove radnika kako bi bio potpisan sporazum o izmirenju duga za doprinose i uvezan staž, što je osnov da preduzeće nakon skoro pet godina počne da radi. U Sindikatu "Sporteksa", koji je imao oko 220 radnika, ističu da se direktor Nihad Kulenović nije ni pojavio u Zavodu PIO, iako on tvrdi da je poslao podatke o radnicima, te da čeka da Zavod usaglasi spiskove. Makić je u petak istakao da će tražiti poništenje privatizacije ako obaveze nisu ispunjene.

Željko Radoš, direktor Agencije za privatizaciju SBK, tvrdi, međutim, da nema osnova za raskid ugovora o privatizaciji, jer on ističe 2011. godine ističući da bi poništenje privatizacije značilo stečaj "Sporteksa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije