Privreda

Gradnja brzih pruga od 2009.

Gradnja brzih pruga od 2009.
Gradnja brzih pruga od 2009.

BANJALUKA - Početak radova na izgradnji brzih pruga i modernizaciji željezničke infrastrukture u RS, velikom projektu u koji treba da se uključi američka kompanija "General Electric", očekuje se početkom iduće godine, izjavio je juče Petko Stanojević, generalni direktor "Željeznica RS".

Cjelokupan projekat u vrijednosti od 167 miliona evra, prema njegovim riječima, predviđa remont pruge na relaciji Prijedor - Banjaluka - Doboj, koja bi omogućila saobraćanje vozova brzine i preko 160 kilometara na čas, te sveobuhvatnu modernizaciju telekomandi, stanica, perona i prelaza.

Stanojević je istakao da je Skupština akcionara "Željeznica RS" (ŽRS) prije tri dana dala saglasnost za kreditno zaduženje preduzeća u iznosu od 55 miliona evra. Ta sredstva, kako ističe, biće upotrijebljena za prvu fazu projekta koja podrazumijeva izgradnju brze pruge na dionici Banjaluka -Omarska, modernih telekomunikacija od Doboja do Banjaluke i propratne infrastrukture.

Ministarstva saobraćaja i finansija RS, napominje Stanojević, trenutno imaju zadatak da pronađu banku koja će tom preduzeću odobriti kredit po najpovoljnijim uslovima.

"Čim izabrana banka odobri sredstva, raspisaćemo tender za izvođača radova gdje se može očekivati pobjeda 'General Electrica' s obzirom na to da su najosposobljeniji za te poslove u cijelom svijetu", kazao je Stanojević, dodajući da početak radova očekuje do februara iduće godine.

Vlada RS i taj američki konglomerat već duže pregovaraju o saradnji u više oblasti, uključujući modernizaciju željeznica, što je potvrđeno protokolom koji su prije dva dana potpisali premijer RS Milorad Dodik i predsjednik "General Electric Internationala" Ferdinando Bekali Falko.

U ŽRS napominju da iduće godine planiraju kreditno zaduženje za drugu fazu projekta koja podrazumijeva izgradnju brze pruge od Omarske do Prijedora, sanaciju tunela i mostova, signalizacije i obezbjeđenja prelaza, te izgradnje drumskih vijadukata preko pruga.

Stanojević kaže da će najzahtjevnija biti zadnja faza, odnosno radovi na pravcu Banjaluka - Doboj, gdje bi se na oko 70 kilometara praktično dizao stari i postavljao novi kolosijek, ponegdje i izmještao kako bi se "izravnali" lukovi koji onemogućavaju postizanje velikih brzina. "Zbog kompleksnosti radova teško je precizirati kada će cjelokupan projekat biti okončan, ali se okvirno može reći da će trajati između tri i pet godina", kazao je Stanojević.

Bekali-Falko: Želimo projekte u RS

Predsjednik kompanije "General Electric International" Ferdinando Bekali-Falko rekao je da je njihov cilj da se između 2009. i 2010. zaključe neke od planiranih projekata u energetskom sektoru, oblasti transporta, željeznica i vazduhoplovstva, zdravstva i komunikacija u RS.

"Neki projekti se već ostvaruju u zdravstvenom sektoru, mnogo se preduzima u oblasti željeznica. Ovo nije početna tačka, ovo je tačka u kojoj kažemo da smo došli tu, da je dobro i da nastavljamo", poručio je Bekali-Falko.

On je u intervjuu agenciji Srna kazao da kompanija u regiji od Slovenije do Makedonije ima zaposlenu upravljačku grupu od 350 domaćih stručnjaka, te izrazio lično očekivanje da će i RS ispuniti uslove za povoljno ulaganje i ulazak te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije