Privreda

BiH tužbom osporava gradnju pelješkog mosta

BiH tužbom osporava gradnju pelješkog mosta
Foto: N.N. | BiH tužbom osporava gradnju pelješkog mosta

STON - Hrvatska je ignorisala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se pitanje izgradnje pelješkog mosta riješi dijalogom i zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama.

Ovo se, između ostalog, navodi u saopštenju Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nakon što su "Hrvatske ceste" i zvanično u radove uvele kinesku kompaniju "China Road and Bridge Corporation", koja u roku od tri godine treba da izgradi pelješki most.

U svom saopštenju Izetbegović navodi da Hrvatska duže od 12 godina izbjegava sa BiH da postigne dogovor o razgraničenju te da BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje njena prava, već traži da se samo poštuju i prava BiH, garantovana Konvencijom UN-a, i da BiH ima nesmetan pristup otvorenom moru.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, slaže se sa svojim stranačkim šefom Izetbegovićem i najavljuje da će premijeru Hrvatske biti upućen još jedan dopis da se otvore razgovori o razgraničenju na moru te da je jedina opcija i odbrana pred međunarodnim pravosudnim institucijama.

"Ono za šta je državna komisija BiH nekoliko puta upućivala poziv državnoj komisiji Republike Hrvatske, ali nije došlo do tog sastanka. Ukoliko se i na to ogluše, sa žaljenjem moram konstatovati da će BiH svoja prava morati braniti pred međunarodnim pravosudnim institucijama", rekao je Osmanović.

Kineze je u radove uveo Josip Škorić, predsjednik uprave "Hrvatskih cesta", koji je, odgovarajući na pitanje da li tužba BiH može zaustaviti radove, rekao:

"Mi smo ovdje operativci, dio koji se odnosi na tužbu BiH je politika."

Izetbegović je podsjetio i na zaključak Predsjedništva BiH iz 2007. godine, kojim se zvanično od Hrvatske traži da se zaustavi gradnja pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje u vezi sa identifikacijom linije razgraničenja i pristupa BiH otvorenom moru.

"To je jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao. Hrvatska je više puta zvanično obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem Ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine", navodi on.

Ipak, za razliku od Izetbegovića, koji tvrdi da je BiH tražila obustavljanje radova na pelješkom mostu, u nadležnom ministarstvu u Hrvatskoj kažu da to barem zvanično niko nije tražio.

"Mi sa BiH imamo intenzivne razgovore, nema nikakvih posebnih tenzija. Jedno je što pišu mediji, drugo je što mi na razgovorima govorimo. Nismo imali nikakvih ozbiljnih problema. Nitko nije tražio da radove zaustavimo, zadnji razgovori su bili prije 10-15 dana", rekao je Tomislav Mihotić, državni sekretar u Ministarstvu prometa.

I u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kažu da od Predsjedništva BiH ili oba doma parlamenta BiH nikada nisu dobili nikakve zaključke koji ih obavezuju na neko postupanje.

"Mislim da Vijeće ministara u posljednje vrijeme niti Parlamentarna skupština BiH, čije zaključke u konačnici ovjerava Dom naroda, nisu imali zajednički stav. Važno je naglasiti da je u trećem mjesecu ove godine Predsjedništvo usvojilo Strategiju vanjske politike i u tom dokumentu nigdje nije spomenut most kopno - Pelješac. To govori da nije postignut konsenzus u posljednje vrijeme", rekao je Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Inače, nakon što je kineska kompanija i zvanično uvedena u posao, u narednih nekoliko mjeseci radiće se na istraživanju, a prve mašine na gradilište mogle bi doći u septembru, s tim da bi se konstrukcija mosta mogla podići 2020. godine. Most će biti dug 2.404 metra i visok 55 metara, a vrijednost projekta je oko 526 miliona evra, dok je EU obezbijedila 357 miliona evra.

O mostu

  • 2.404 metra dužine
  • 55 metara visina
  • 526 miliona vrijednost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije