Novosti

Redovno održavanje za duži vijek automobila

Kada se spomene održavanje vozila, prvo što pada na pamet je odlazak kod majstora i gotovo po pravilu pražnjenje novčanika. Za to ne možemo uvijek kriviti majstore, već dio krivice treba da snose i sami vozači.

Uz samo malo izdvojenog vremena, pažnje i jednostavnog pregleda možemo znatno produžiti vrijeme između dva odlaska kod majstora.

To podrazumijeva kratke rutinske, dnevne odnosno sedmične preglede automobila, ali i one na pet, odnosno deset hiljada pređenih kilometara.

Dnevne i sedmične kontrole

Svakodnevno bi trebalo vizuelno prekontrolisati da li su na automobilu svi pneumatici ispravni, da nije neki popustio ili da se na nekom nije pojavio "bubreg". Za ovu proceduru vam je potrebno samo nekoliko trenutaka, odnosno onoliko vremena koliko vam treba da obiđete automobil. Pravovremenim otkrivanjem mana na pneumaticima možete spasiti trapove čija popravka nimalo nije jeftina.

Bar jednom sedmično bi trebalo pogledati da li motor gubi rashladnu tečnost. U slučaju da to ne radite, može vam se desiti da vam prokuva motor, što može prouzrokovati ogromnu štetu. Zato ne budite lijeni i odvojite nekoliko minuta jednom sedmično (ili češće) da provjerite nivo tečnosti za rashladni sistem automobila. Ukoliko je nedostaje, dospite antifriz ili eventualno destilovanu vodu.

Kad ste već otvorili haubu, provjerite da li i kočioni sistem ima dovoljno odgovarajuće tečnosti. Ne treba ni pominjati kakve posljedice mogu biti ukoliko nemate dovoljno kočione tečnosti

Periodično održavanje

Savjetujemo vam da prilikom svake intervencije na automobilu, od sipanja ulja, preko zamjene guma i ozbiljnijih kvarova, obavezno bilježite datume i kilometraže kada ste šta radili.

Tako poslije svakih pređenih 500 kilometara treba kontrolisati nivo ulja u motoru i pritisak u pneumaticima. Nedostatak ulja može ukazati na ozbiljniji kvar, a ukoliko zbog nepažnje u potpunosti ostanete bez njega, možete napraviti štetu koja će zahtijevati ozbiljnu intervenciju ili zamjenu motora.

Neujednačen pritisak u gumama, koji se golim okom i ne može primijetiti, može prouzrokovati kvarove trapa, tako da je, pored pomenute vizuelne dnevne kontrole, poželjno povremeno provjeravati pritisak u gumama pomoću odgovarajućih istrumenata.

Kontrole kod majstora

Poslije 5.000 pređenih kilometara ne bi bilo loše da posjetite majstora radi rutinskih kontrola. Taj pregled će vas koštati nekoliko desetina KM, ali može preduprijediti mnoštvo ozbiljnih kvarova.

Obavezno treba provjeriti dejstvo nožne kočnice, stanje elektrolita u akumulatoru, debljinu disk pločice, manžetne na pogonskim osovinama da li su oksidisale kleme na akumulatoru, po potrebi promijeniti ulje u motoru i tečnost u rashladnom sistemu.

Ove kontrole, pogotovo kočionog sistema, nisu bitne samo zbog stanja automobila već i zbog vaše lične bezbjednosti.

Poslije pređenih 10.000 kilometara treba kontrolisati stanje ulja u mjenjaču, zazor platinskih dugmadi, razvodnik paljenja, svjećice, ranije paljenje, pretpaljenje, zazor ventila, klinasti remen, prečistač za vazduh, spojeve crijeva sistema za hlađenje motora (da li negdje curi), geometriju točkova, zazor spojnica, zavrtnje na točkovima, promijeniti ulje u motoru i filter za ulje

Poslije pređenih 20.000 kilometara treba prekontrolisati agregat na motoru automobila i remenje koje pokreće agregate.

Poslije pređenih 30.000 kilometara potrebno je kontrolisati: starter (očistiti i podmazati), zamijeniti ulje u mjenjaču i diferencijalu, kao i u kočionom sistemu.

Na svakih pređenih 40.000 kilometara treba prekontrolisati: zupčasti remen (eventualno ga zamijeniti)

Možda sve ove kontrole zvuče kao veliki posao, ali zapravo se veoma brzo obavljaju i ne koštaju mnogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije